lauantai 19. marraskuuta 2011

Käsinsolmitun maton teettäminen Turkissa oman mallin mukaan

Suomalaisilla ystävillämme on ollut muutama vuosi pohdinnan alla uuden suurikokoisen maton hankinta. Heillä on antiikkinen jugend kalusto olohuoneessaan, ja siihen on kuulunut vaalea 3x4m villamatto, joka on korjautettu Suomessa ainakin kerran. Nyt se tuntui heistä olevan aivan loppu. Koska he nyt syksyllä tulivat vieraaksemme, oli ajatusta selvittää, voisko joku mattotehdas valmistaa heille uuden villamaton vanhn mallin mukaann..Niinpä yhtenä päivänä porukka autoon ja mattokauppaan Alanyaan. Lähellä saatamaa tai oikeastaan lähellä Red Toweria on kaksi isompaa mattokauppaa. Ensin ystävät esittivät toivomuksensa ja kauppias esitteli ihania valmiita mattojaan,;parasta mahdollista huvia; katsella ihastuttavia villamattoja ja istua nojatuolissa ja nauttia turkkilaista teetä. Kauppiaita on siinä Towerin lähellä kaksikin ja molemmissa erinomainen ja ystävällinen palvelu. Omistajat itse nuorehkoja ja koulutettuja. Ystävät päättivät kuitenkin, että täällä teetetään villa matto, vanhan oman mallin mukaan. Matto on käsinsolmittu ja siinä on vähintään 350000 solmua neliöllä.Hinta sovittiin ja Suomesta lähetetään tarkat värimallit, koko ja valokuvat vanhasta matosta. Käsirahaa pitää maksaa kun tarkat tiedot on Suomesta tulleet. Matto toimitetaan 3kk:n päästä Suomeen ja silloin suoritetaan loppumaksu. Aika mielenkiintoinen kokemus.


Jatkoa kirjoitukseeni (Paivays 8.11.2013):  Monien vaiheiden ja pitkän odotuksen jälkeen käsinsolmittu matto tuli ystävillemme kotiin elokuussa 2013. Maton tuloa juhlittiin lokakuun lopulla sampanjalla ja hyvällä ruualla ja muisteltiin yhteistä lomaa 2011.

Itse käsinsolmittu villamatto on 3x4 metriä, eli valtavan suuri tavalliseen kotiin. Se on myös lumoavan kaunis, mielestäni. Matto nostaa koko huoneen uuteen elämään. Värit eivät ole niin vaaleat kuin vanhassa, mutta ihanan kauniit ja toisiinsa sopivat. Minä en ole milloinkaan nähnyt mitään näin kaunista lattialla.

1 kommentti:

  1. Todella mielenkiintoinen juttu. Turkkilaiset matot ja erityisesti kelim matot ovat lähellä sydäntäni! On erityinen kokemus tutustua mattokauppoihin ulkomailla, ilmapiiri on aina ainakin itseni kohdalla ollut todella mieleenpainuva. Matothan ovat todella vanhaa perinnettä maailmalla! Joidekin mielestä mattojen historia on yhtä vanha kuin ihmiskunnan historia. Aito käsinsolmittu matto luo kyllä jäljittelemättömän tunnelman kotiin ja ennenkaikkea se on myös oiva käyttöesine. Oliko itse tilausprosessi vaikeaa. Olen itse teettänyt helsingissä Imperial Matto nimisessä liikkeessä ( en voi muuta kun kehua palvelua ) kaksi upeaa Nepalilaista mattoa villasta ja silkistä ! Toimitusaika tosin oli hieman pidempi: noin puoli vuotta mutta kannatti odottaa... Lopputulos oli häikäisevä... Hintakin oli mieletäni edullinen.. Pääasia oli kuitenkin että matot olivat juuri toivomaani mallia ja kokoa .
    Hyvää jatkoa ja kiitos mielenkiintoisesta jutusta!

    VastaaPoista