sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kreikkalainen Laertes-rauniokaupunki matkakohteena

Olemme lukemattomat kerrat ajaneet Alanyasta kotiinpäin ja kun käännymme vasemmalle Mahmutlariin vanhalle Konyan tielle mustassa tienviitassa lukee myös Laertes.

Kun katselee Mahmutlaarin keskustassa vuoria, korkein vuori on Idris n 1.800 metriä korkea. Sen läntisellä rinteellä noin 800 metrin korkeudessa on tämä kreikkalainen rauniokaupunki Laertes.

Mahmutlarista ajelimme n. 8 km vuorille, siinä on tienviitta takavasemmalle Laertes. Siihen sai auto jäädä tie poskeen ja lähdimme patikoimaan jyrkähköä tietä ylös. Ei kannata mennä autolla. Matkaa perille n 3 km ja kestää kävellä 1 tunnin.

Tie menee vuorenrinnettä pitkin, ja näkymä hulppea. Monenlaista niittyä, viljelmää ja hedelmäpuuta. Taloja harvakseen ja ihmisiä askareissaan. Vuohilauma tulee vastaan kapealla tiellä. Vuohet pitää sivuttaa aivan metrin päästä. Sydän kurkussa katselen pässejä, jotka valmistautuvat puskemaan, mutta kun paimen päästelee suustaan mitä mainioimpia ääniä, päättävätkin vuohet kolistella sarviaan toisiaan vastaan, ja me voimme jatkaa patikointia ilman mustelmia.

Maisema on kivakin, kun näemme melkein koko matkan Mahmutlarin valkoiset kerrostalot ja meren siinä takana ja edessä vihreää viljelystä ja kukkivia hedelmäpuita ja maassa kaikenlaista valkoista päivänkakkaran näköistä ja keltaista leinikinnäköistä.

Perillä on kreikkalainen rauniokaupunki. Raunioista erottaa markkinapaikan, sekä puolikaaren muotoisen kokoustilan. Muuten on kaatuneita pylväitä, kaariholvia ja jykevää kiviseinää hämmästyttävänkin suurella alueella.

Alueelta on löydetty keisari Trajanuksen (hallitsi v 98-117 jKr) kuvalla lyötyjä rahoja.

Temppelien kaatuneilla pylväillä istuen ja tuoreista hedelmistä nauttien on helppo pysähtyä ja miettiä hetkinen.


Takaisin samaa tietä autolle kestää vain puoli tuntia ja on alamäkeä koko ajan.

2 kommenttia:

  1. Hei,

    mites kun noinkin pitkiä aikoja asutte ulkomailla, niin miten olette valikoineet kohteet missä asutte. Lähinnä siitä näkövinkkelistä miten lähistöllä on tuttuja tai ylipäätään suomalaisia jne. vai riittääkö teillä muutoin tekeminen siellä.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiva lukekea juttujanne ja kokemuksia Mahmutlarista ja sen ympäristöstä. Ostimme nyt kesällä asunnon Mahmutlarista. Odotan jo innolla lokakuuta, että pääsen sinne sisustamaan.
    Lisää mukavia tarinoita odottaen, Päivi

    VastaaPoista