keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Käsinsolmitun maton osto Turkin Konyasta

Konyan Hich hotellissamme tiedustelimme, mistä löytäisimme carpet/hali/matto liikkeen, josta voisimme löytää käsinsolmitun konyalaisen maton. Suosittelivat Mevlana kadulla olevaa Karavan mattokauppaa. Liike on vanhassa suuressa rakennuksessa ja näyteikkunassa oli vanha mutta käyttämätön 4x5 m ruskeanpunainen kaunis matto. 

Meidät toivotetaan tervetulleeksi ihmetellen, että eurooppalaisia on marraskuun lopulla vielä liikkeellä. Avautuu valtava tila, jossa vasemmalla iso kirjoituspöytä ja lähellä seiniä kiertävät matalat sohvat. Kaksi seinänviertä pitkin menee mattopinot, erikokoiset matot pinossa taitettuna pitkittäin kolminkertaisena. Yksi pino aina kaksimetrinen. Näitä huoneita oli viisi kerrosta. Eli mattoja oli tuhansia, uusia, käytettyjä, kunnostettuja, vanhoja korjaamattomia ja vanhoja käyttämättömiä. Portaikoissa vanhoja kannuja, vanhoja ikkunoita ja vanhoja ovia, millaisia olimme nähneet Antalyan museossa.

Olimme yrittäneet tutustua käsinsolmittuihin mattoihin netissä kotona Mahmutlarissa, ajatuksia oli geometrisistä kuvioista, ei kukkia eikä palatsiaiheista ainakaan.

Oli hauskaa saada valita, vastaan tuli mattoja Kasastanista, Afganistanista, Turkista. Netissä kuitenkin moni kirjoitti että konyalaiset matot yksiä maailman parhaita, näin sanoi jo Marco Polo 1200 luvulla, löytyipä kuva Bill Clintonistakin turkkilaisen maton kanssa.


Oli hyvä kun oli mukana tarkat mitat, millainen olisi sopiva meidän kotimme keittiöön.Toisenlaista oli ajateltu, mutta konyalaisen Kilim villamaton Recep ja Nadir meille möivät, kun toisella käymällä pääsimme hinnasta yksimielisyyteen. Molempina kertoina juotiin teetä, ja myyjät/omistajat kertoivat, että norjalaisia ja hollantilaisia kyllä käy, mutta me olimme ensimmäiset suomalaiset.

Nyt Kilim mattomme on paketuitu ruskealla paperille, sidottu puotinarulla, takuupaperit päällä ja menossa Suomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti